Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Maan en planeten in oktober

Met enkele dagen vertraging tgv het VVS-weekend een overzicht van wat oktober te bieden heeft. Mars...

Sneller kon uiteraard niet. Maar toch. Vergeet Mars niet te observeren. De orde van de dag dan maar.

Op 1 oktober konden we alvast genieten van een volle maan. Geert Vandenbulcke legde deze mooi vast via een mozaiek.  

De maan stond op 3 oktober in conjunctie met Mars. Dit betekende dat in het zuidelijk halfrond de Maan voor een Marsbedekking zorgde. In het Noordelijk halfrond konden we genieten van een mooie samenstand. Mars was zo 1 graad "boven" de Maan.

Op 6 oktober zal de maan 7 graden "ten zuiden" van de Plejaden staan. Met een korte telelens (rond de 135 mm) zal al zeker een mooie compositie mogelijk zijn. Op 7 oktober zal ze dan weer 4 graden ten noorden van Aldebaran staan.

Op 13 oktober staat de Maan zowel 4° ten noorden van Regulus alsook 4° ten Noorden van Venus. Dit evenwel op verschillende uren. Regulus is voor de nachtraven, Venus voor de ochtendmensen.

Op 22 en 23 oktober worden we weeral verwend door mooie samenstanden met Jupiter en Saturnus. Op 29 oktober zullen we dan weer een mooie samenstand van de Maan met Mars.

Lees ook volgend artikel https://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-maan-en-planeten/lichteffecten-op-de-maan

Op 25 oktober kan je van 17:20 tot 19:10 MET de Hesiodus-straal waarnemen op de maan https://apod.nasa.gov/apod/ap100327.html. Hierbij dan ook een warme oproep aan de waarnemers om hier, bij goed weer uiteraard, de nodige leuke waarnemingen rond te maken (bvb een time-lapse,...). Ook op 25.10.2020 kan je van 22:40 tot 0:40 MET de Maan Quincunx observeren. Lees dus zeker het vermelde artikel via de link en observeren maar!!

Mercurius vind je de laatste twee dagen van de maand in de ochtenschemering. 

Venus is nog steeds 's morgens te zien in het oosten en komt een drietal uur voor de zon op. Volgend beeld uit Cartes Du Ciel laat de fase van Venus zien op 5 oktober.

Mars zal op 13 oktober in oppositie staan. Dit betekent dat de Zon, Aarde en Mars op één lijn staan. Mars zal dus volledig verlicht worden door de zon, de hoogste positie aan de hemel bereiken én zal op zijn grootst zijn. In 2018 was Mars wel groter, maar kwam ze niet hoog boven de horizon uit. Deze oppositie is véél gunstiger, ondanks een iets kleinere grootte, dat omdat de planeet nu tot wel 45° boven de horizon uitkomt. 

Maak dus zeker van de oppositie gebruik om de planeet waar te nemen. In het Heelal-nummer van oktober is een uitgebreid artikel verschenen van wat te verwachten is op Mars tijdens deze oppositie. 

Luc Debeck maakte op 21 september volgende opname. Deze opname laat duidelijk zien wat al te bereiken is met een iets grotere telescoop. Ook de kleinere telescopen hebben baat bij deze gunstige oppositie.

Luc Debeck

Jupiter en Saturnus hun oppositie-periode is nu echt wel voorbij. De planeten staan steeds lager aan de horizon met alle gevolgen vandien. Toch een oproep aan de waarnemers om zeker Jupiter zo lang mogelijk te observeren, dit met mogelijke wijzigingen in de NEB die aan de gang zijn.

Uranus is op 31 oktober in oppositie. Voor de waarnemers met een grotere telescoop dan ook de vraag om in de mate van het mogelijke deze planeet te observeren. Het is niet makkelijk, maar wel nuttig! Op volgende pagina kan je alvast meer lezen over hoe Uranus waar te nemen en waar op te letten: https://britastro.org/node/11378

Reageer