Om meteoren waar te nemen heb je geen speciale uitrusting nodig. Binnen deze werkgroep wordt je wegwijs gemaakt in deze discipline van de sterrenkunde.

U bent hier

Radiometeoren september 2024

In bijlage grafiekjes met de meteorenactiviteit tijdens de maand september 2024, waargenomen in Kampenhout(BE) op de frequentie (49.99 MHz) van ons radiobaken nabij Ieper(BE).

De grafiekjes tonen zoals gewoonlijk het verloop van het aantal meteoren zowel per dag als per uur, enerzijds van "alle" meteoren (automatische telling) en anderzijds manueel getelde "overdensen" en "overdensen" langer dan resp. 10 seconden en 1 minuut.
Alle uurtotalen, behalve deze van de reflecties langer dan 1 minuut, zijn "gewogen gemiddelden"(*).

Lokale interferentie en niet-geïdentificeerde ruis bleven over het algemeen laag. Zwakke bliksemactiviteit werd op 6 dagen geregistreerd, terwijl zeer sterke activiteit werd opgetekend op 5 september.
De zonneactiviteit bleef sterk. Bijgevoegd is een voorbeeld van een reeks type III-uitbarstingen op 14 september.

Gedurende deze maand waren er geen echt opvallende meteorenzwermen actief, maar de activiteit bleef niettemin interessant, met zowel een aantal kleinere zwermen als een behoorlijk aantal lange reflecties.
Over de hele maand werden hier 17 reflecties langer dan 1 minuut geregistreerd. Bijgevoegd is een selectie, samen met enkele andere interessante afbeeldingen. Vele anderen zijn op aanvraag beschikbaar.

Eveneens in bijlage vindt u de ruwe tellingen die de basis vormen van de grafiekjes. De tabel met de tellingen (excel-formaat) bevat volgende kolommen: dag van de maand, uur van de dag, dag + decimalen, zonnelengte (epoch J2000), tellingen van respectievelijk "alle" reflecties, overdense reflecties, reflecties langer dan 10 seconden en reflecties langer dan 1 minuut, telkens van het afgelopen uur.

Felix Verbelen

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h+1)/4

Reageer